Palmeutredare är ense med Paul Smith

Christer Andersson anno 1994. Många vittnen sa, att ‘Grandmannen’ hade ett “fyrkantigt ansikte”.

Aftonbladets John Granlund skrev bl.a. den 24. februari:

 När polisen knackade på dörren sköt den utpekade Palmehataren ihjäl sig själv.

Än i dag letar polisen efter vapnet som ”Christer Petterssons dubbelgångare” påstod sig ha sålt några år efter mordet på Olof Palme.

– Frågar du mig som jobbat i utredningen i alla år så tycker jag att det har varit det som varit mest intressant, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson på Palmegruppen.

Mannen var några år över 30 och bodde en kvarts promenad från Sveavägen när Olof Palme mördades.

Sedan augusti 1993 har polisen förgäves letat efter den Smith & Wesson 357 Magnum han hade i sin ägo.

Vapnet är försvunnet

En yngre Lennart Gustaffson.

Lennart Gustafsson på Palmegruppen berättar om hur misstankarna mot mannen väcktes:

– Han var ju den ende bland 450 stycken som inte hörsammade kallelsen om att komma in med sitt vapen. Det är klart att det blev intressant. Sen visade det sig att det förelåg även ett Palmehat. Och signalementet stämde ganska bra tycker jag personligen, säger han.

När Palmegruppen i början av 1995 tog in mannen till förhör uppgav han att han hade sålt vapnet till en person som han inte visste namnet på under hösten 1992.

– Vi har än i dag inte fått klarhet i vart det här vapnet tog vägen som han påstod sig ha sålt till en okänd man i Kungsträdgården, säger Lennart Gustafsson.

Efter att de sista förhören hade hållits 1998 ansåg polisen att det fortfarande fanns flera frågetecken kring mannens historia.

– Man kan ställa sig frågan varför han inte visade upp vapnet eller vad han hade gjort med det. Det är frågetecken som fortfarande är obesvarade och jag höll slutförhören med honom och det var ju uppgifter han inte ville prata om. Så det är klart att det gör inte saken mindre intressant, säger Lennart Gustafsson.

Experten är övertygad

Utseendemässigt ska den utpekade mannen ha haft vissa likheter med den gärningsman som vittnen på och kring Sveavägen berättat om – lång och med stirrande blick. Det gav mannen i media epitetet ”Christer Petterssons dubbelgångare”. Dessutom anses han inom Palmegruppen stämma mycket väl överens med den gärningsmannaprofil som skapades av Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler ,samt Jan Olsson, tidigare chef för Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp.

– Redan under den tid som jag var djupt associerad med utredningen så framstod det som ganska klart vem det var som hade gjort det. Och den mannen hette inte Christer Pettersson, säger Ulf Åsgård.

Ulf Åsgård

Han påpekar att han fick information om den utpekade mannen först efter att gärningsmannaprofilen var färdigställd.

– Efter det fick jag information om den här specifika personen. Och ju mer jag har dykt ner i det desto tydligare och klarare har saker och ting blivit för mig.

Samtidigt är flera experter skeptiska till mannens påstådda inblandning i mordet.

– Han har verkligen inte lagt två strån i kors för att fria sig själv, snarare tvärtom. Och efter vad som är känt om honom så är det väl ­inte osannolikt att han ville jävlas med utredarna, har Leif GW Persson tidigare sagt till Aftonbladet.

– Han hade en 357:a och var Palmehatare. Men jag har inte sett någon uppgift om att han är utpekad på Sveavägen, säger tidigare chefen för Rikskrim, Tommy Lindström.

Tog sitt liv

Själv förnekade mannen all form av inblandning i mordet på Olof Palme. I en intervju med Aftonbladets Anders Johansson 1999 dementerade han uppgifter som polisen utrett om att han skjutit sönder sin tv-apparat när Olof Palme dök upp i rutan. Att han inte besvarat polisens kallelser och påminnelser om provskjutning förklarade han med att han inte litade på polisen.

– Hade de kommit dagen efter, månaden efter, året efter, hade jag haft det kvar. Det sa jag till dem också i förhören, sa han.

2008 larmades polisen till den utpekade mannens hem söder om Stockholm. När de knackade på dörren mitt i natten så sköt han ihjäl sig själv med ett hagelgevär.

Bland hans kvarlevor hittades ingen Magnum-revolver eller något annat som kunde knyta honom till ministermordet.

Än i dag är polisen mycket intresserade av att hitta revolvern som fanns i mannens ägo.

– Skulle det komma in några uppgifter eller att vi hittar den revolver han sa sig ha sålt så jobbar vi vidare med det. Det spelar ingen roll att den som ägde vapnet är död, säger Lennart Gustafsson.

Hans Melander är chef över Palmegruppen:

– Det är intressant att få in alla vapen som eventuellt skulle kunna vara aktuella i utredningen.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens anhöriga som avböjer att kommentera.

Paul Smiths kommentar till dem “kritiska experter”:

Leif GW vid Tunnelgatans trappa

Om jag skulle vara Djävulens advokat, är det vel inte märkvärdigt, att Leif GW Persson inte gillar teorin om ‘enstöringen’ Christer Andersson som Palmes mördare. Det vil icke just fremme försäljningen av hans deckare om mordet.

Beträffande Tommy Lindström: Nej, självklart är det svårt att binda CA till Sveavägen, när han först kallas till förhör 9 år (!) efter mordet. Jag kan berätta för Tommy Lindström, att Sveavägen är en gata med mycket trafik.

Ju mer trafik, desto svårare att komme i håg en man på ett trottoar efter 9 år. Det är icke t.ex. Greggered nära Hällesåker, vi taler om!

Jesper on December 18, 2019 at 9:22 pm said:

Har ej fått tag i din bok men har två frågor som jag hoppas att du kan besvara 🙂

Vad är det för utredning som “motsäger” att CA var hemma och sov vid mordtillfället?

Var CA verkligen så lik CP? För på det enda kända fotot är han det ju knappast. Såg han annorlunda ut på 80-talet?

PaulSmith on December 19, 2019 at 9:21 am said:

Hej
I uppgiften om at han var hemma och sov vid mordtillfället fattes en detalj: Han sa tillmed att han hade influenza, och enligt Granskningskommissionens Betänkande (1999) blev denne uppgift motsagt av “annan utredning”.
Vilken skriver dem inte. Men jag gissar, att det var hans f.d. svägerska, som kom med uppgiften.

Beträffande om “CA verkligen var lik CP”, är jag ense med dig om, at det var dem inte, men CP menade det. Kanske därför att han på mordtidspunktet sniffade mycket kokain, och det kan som bekant göra missbrukare paranoide.
Men det fanns än en fantombild, som byggde på en falsk förklaring, men att den var falsk upptäckte polisen först en del år senare. Och där är han mycket lik CP.
/PS

Jerry on December 14, 2019 at 10:39 pm said:

Tjena Paul, ett par frågor från en oinsatt lekman:

Vet vi vilken “annan utredning” som motsade att CA låg hemma sjuk under mordkvällen?

Vad är din teori att det dröjde ända fram till 2008 innan CA tog livet av sig. Han borde rimligen ha känt sig mer jagad runt 1996 än vad han gjorde 2008.

Kan vi avfärda samtliga walkie-talkie-anmälningar (även de gjorda före uppmaningen) som påhittade eller irrelevanta? Uppgifterna om att afrikaans/tyska talats kring Sveavägen på mordkvällen? Om Sydafrika i dag är det hetaste spåret, hur passar då CA in i den ekvationen? En gärningsman som Gunnarsson skulle definitivt kunnat agera åt en annan makt, men skulle CA det?

PaulSmith on December 16, 2019 at 6:52 pm said:

Hej Jerry,
nej, det finns inget som motsäger detta. Han är den enda, som levererer denna uppgift.
Sist han avhördes av polisen var i 1999.
Sedan ble han mer depressiv enligt hans broder. Orsaken kan ha varit, att hans mama dog, men det är en gissning.
Men den utlösande faktor var med största sannolikhet, att polisen knackade på hans dör mitt på natten. Han visste ju inte, att det var “vanliga poliser”, som kom, därför att hans yngre broder var bekymret över, att han inte kunne ringe upp honom. Kanske trodda han, att han skulle arresteres.

Beträffande walkie-talkier vet i vi i dag, att Sveriges stay-behind gruppe, hade övning siste fredag i varje måned, där dom tränade med WT.
För att göra det mer meningsfullt, övade dem i områden, där narkotika-handel pågick. En av dem hade kontakt till en narkortika-polis och om dem så något intressant, rapporterade dem vidare til denne polisen.

Sydafrika är nog inget het spår.
Dem hade minst en agent i Sverige i samband med, att Oliver Tambo (mener jag det var) från ANC besökte Sverige kring 15. februari och träffade Palme. Men Sydafrika hade altid en agent i ett land, som fick besök från ANC.
Jag har inte set någon polis-rapport om afrikaans-talande folk på Sveavägen på mordaftonen.
Om Palme blev skjuten av en sydafrikan, hade han nog varit proff, att han hålt käften, mens han gick på Sveavägen.
En proff smälter ihop med dem andre på gatan. Han pratar inte et främmande språk.

Varken CA eller Gunnarsson kunde agera för en främmanden makt.
CA blev bemärkt av en snes vittnen.
Gunnarsson satt på café och pratade högt med allt och alle om hur ‘Palme var en idiot’ etc.
En proff glider i hop med väggen. Han bemärks inte.
/ Paul S

Robert Acedius on October 9, 2019 at 2:54 pm said:

Hej, Paul. Jag skulle vilja veta Christer Anderssons fullständiga namn. Jag har lyssnat på poddarna med Dig och Tobias. Det har varit mycket upplysande och jag har fått mitt livs aha-upplevelse. Tack för det. RA.

PaulSmith on October 9, 2019 at 6:51 pm said:

Hej Robert,
CA’s fullständiga namn är: Anders Christer Henning Andersson.
Hälsningar, Paul S

PaulSmith on October 15, 2019 at 2:22 pm said:

Hej Robert,
jag har försökt att svara via din mail, men det funkar inte…
/PS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar