Kungsträdgårdsvapnet, II

Bra, Expressen: Bättre 4 år för sent än aldrig! 😉

17. januari 2016, skriver Expressen bl.a.:

“Ett av de misslyckade vapenspåren fick sitt ödesdigra slut för åtta år sedan.

En augustidag 2008 knackade polisen brysk på dörren till en lägenhet i centrala Stockholm.

– Öppna! Det är polisen!

Gjorde bara ett förhör

Mannan hade tidigare varit aktuell i Palmeutredningen. Flera år efter mordet hade det upptäckts av en slump att mannen ägt ett möjligt Palme-vapen, En Smith & Wesson .357 Magnum. Men det gjordes bara ett förhör med mannen. Han uppgav att han sålt vapnet vidare till en okänd man i Kungsträdgården – och polisen släppte spåret.”

Paul Smiths kommentar:

I första kapitlet av min bok Palmes Morder? från 2012 kan man läsa stort set det samma. Stort set, därför att det finns flera mindre fel i Expressens text:

Selvmordshuset1

  1. Mannen bodde icke i det “centrala Stockholm”. Han bodde på 3. etage i Tornslingan 37 i Trångsund (se foto), som ligger i Huddinge kommun söder om Stockholm.
  2. Mannen upptäckts “inte av en slump”. Hans namn stod på listan över folk i Stockholm – han bodde i Hälsingegatan 19 i Vasastan när Palme mördades – som var ägare till just en Smith & Wesson .357 Magnum.
  3. Nej, det gjordes icke “bara ett förhör”. Han var till förhör 5 gånger i 1995 och än en gång i 1998.
  4. Nej, polisen släppte “inte spåret”: En polis i närheten hade till uppgift att spana mycket diskret på honom i förhåpning om, att han av någon orsak kunde före polisen till vapnet. Men något gick fel, när 2 poliser den 12. augusti knackade på dörren därför att hans lillebror inte kunde få telefonisk kontakt med honom och av samma orsak var bekymrad.

Men annars var det korrekt! 😉 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *