Pratmakarne Leif GW Persson och Jan Guillou

Christer Andersson är elefanten i rommet

Sociologen Eviater Zerubavel påpekar i boken The Elephant in the Room, att tystnad kan funka som ett starkt socialt band.

I Sverige råder tystnaden (nästan), när det rör sig om Paul Smiths påpekning av att Palmes mördare med största sannolikhet var Christer Andersson.

Varför denna tystnad? Därför att fasta sociala band ger trygghet jmf Eviater Zerubavel.

Men för att tystnaden icke ska bli för påfallande – och därmed forårsaka otrygghet – pratar man i stället högt och frenetisk om något annat:

1) Antigen var Olof Palme offer för en konspiration.

2) Eller också var Christer Pettersson mördaren.

De största pratmakarna är Leif GW Persson och Jan Guillou – Palmesakens Knoll & Tott.

Leif GW Persson & Jan Guillou

När justitierådet Göran Lambertz tyckte att utredarna hade missat det så kallade polisspåret i utredningen av mordet på Olof Palme (jmf Aftonbladet 2012.10.6), då fick han stöd av Leif GW Persson som sa till Aftonbladet:

– Jag har påpekat samma sak. (…) Det var illa skött. Jag kom ihåg när jag föreslog det där i staben. De såg ut som fågelholkar i ansiktet. Ingen var glad. Det där är en jävla het potatis, säger Persson.

Författaren Jan Guillou håller som vanligt inte med.

– Det är oroväckande. Nästa steg blir väl att han tror på tefat. En konspiration skulle inte gå att hemlighålla, någon skulle ha tjänat 50 miljoner kronor, säger Jan Guillou.

Guillou kallar Lambertz nya tillägg i samhällsdebatten för “ett hälsotecken” men olyckligt “att han kommer med så knäppa ideér”.

Knoll och Tott i Cirkus Palme

– Det var bara det här som fattades. Han trasslar in sig värre och värre. Det här är en av de populäraste privatspanarteorierna. Den är roligast, mest intressanta och spännande. Det är ju inte så att det någonsin framkommit något som tyder på att det skulle vara en befogad teori, säger Jan Guillou.

Så långt kan Jan Guillou tänka klart, men när han sen menar, att Christer Pettersson är gärningsmannen, då demonstrerar han, att han inget vet om handvapen eller om vittnetpsykologi, jmf. följande två link:

Skottet mot Lisbeth Palme

Lisbeth Palmes utpekande av Christer Pettersson

Och Leif GW Persson?

Han vet inget om Palme-livvakternes arbetstider eller om hur professionella likviderar, jmf följande link:

Livvakterna

‘Likviderings-experten’ Inga-Britt Ahlenius

 

Sven on March 1, 2016 at 1:34 pm said:

Knoll och Tott, :D!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *